home

Benzenraderhof

Ontwerp Benzenraderhof


Ontwerp voor de Benzenraderhof

Voor de Limburg-Lab dag (zaterdag 3 maart 2012) heb ik een ontwerp gemaakt voor een natuurlijke speelplaats op de bijzondere boerderij de "Benzenraderhof" in Benzenrade bij Heerlen.


Speelboerderij Benzenraderhof

Opdrachtgever en vraag
LLTB en Speeltuinwerk Limburg in het kader van Limburg-Lab 2012, waarin creatieve burgers worden gevraagd zelf zorg te geven voor leefbaarheid. Hoe kan een ondernemer in de land- en/of tuinbouw zijn bedrijfsruimte inzetten om andere doelgroepen te bereiken? Bijvoorbeeld op het gebied van spelen.
Ik heb dat geïnterpreteerd als de vraag hoe de kwaliteiten van de boerderij en de bewoners in te zetten om een plek te maken waar kinderen graag komen voor educatie én spelen in de natuur.

Uitgangssituatie
De Benzenraderhof boerderij is een carré boerderij, waarvan het woonhuis gebouwd is in 1927. Op het terrein zijn restanten van een hoeve uit de 14 de eeuw te zien. En er zijn aanwijzingen dat hier een Romeinse nederzetting is geweest.
Het gebied ligt op de Benzenraderbreuk. Het gebied rondom de boerderij valt onder het natuurgebied Imstenrade. Het maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur.
De vijver voor de Benzenraderhof is de bron van de Geleenbeek. Het is een plek met veel potenties zoals veel ruimte, water, natte en droge plekken, ruigte, sfeerbomen, klimstruiken, los materiaal, hoogteverschillen, hooizolder, fruitbomen, allerlei dieren etc.
Cathy Huynen is een van de 3 kinderen van de eigenaar. Zij heeft veel mooie herinneringen aan buiten spelen zoals sleeën, vuurstenen zoeken, door de wei dwalen, op een grasstengel fluitendiverse etc. Zij heeft diverse educatieve activiteiten voor scholen en BSO opgezet die op de Benzenraderhof uitgevoerd kunnen worden.

Het ontwerp
Het ontwerp is de basis voor een spannend leer- en speellandschap. Op meerdere plekken worden speelaanleidingen gerealiseerd, die passen in het huidige gebruik van die plekken. Daarnaast zijn extra landschapelementen toegevoegd om de landschappelijke uitstraling te versterken.


Water is de bron van leven. In dit ontwerp komen een paar speelaanleidingen met water in beeld:

Cultura Nova voert graag bij de vijver voorstellingen op vanwege het mooie decor. Daarom heb ik een amfitheater "gemaakt" van kunradersteen.

Een open plek is ideaal om speelaanleidingen toe te voegen die een beroep doen op: bewegen, bouwen en fantaseren.
Vier stammen vormen samen 2 doelen om te voetballen.
Daarnaast zijn er solitaire bomen om in te klimmen, een struikhuis voor struikrovers of gewoon om je in terug te trekken. Een vuurplaats mag natuurlijk niet ontbreken!

De moestuin heeft een muur op het zuiden. In het ontwerp worden kleine moestuinvakken toegevoegd, de zogenaamde "een vierkante meter" moestuin. Voor kinderen ideaal want klein en overzichtelijk waardoor het geen werk wordt maar plezier blijft om te tuinieren. Laagfruit, met wat grasplekken om op te liggen omdat het er zo beschut is. De aanwezige struiken zijn weer geschikt voor bouwen en fantaseren.

De boerderij heeft een strozolder. Voor spelen met stro zijn veel kinderen te vinden! Binnen in de boerderij is er is ruimte voor een binnenlokaal. De oprit naar het huis, de "rotonde" in de carré boerderij, het koeienpad en toekomstige pad om de vijver vormen een fantastisch parcours voor veel bewegingsvormen.

De landschappelijke meerwaarde wordt versterkt door de aanplant van markante bomen en struiken. Bijvoorbeeld de Malus "Jansen van Welten". Welten ligt toevallig naast Benzenrade. In het ontwerp staat ook een laag vertakte eik omdat de eik de keizer onder de bomen is: Deze eik is een ideale klimboom.

Tot slot, diverse natuurlijk ogende zitplekken die opgaan in de omgeving: rustig bijkomen alleen of samen met anderen.


home 7 april 2013