home

Voorbeeld van een duurzame tuin

Ecologisch tuinieren levert duurzame tuinen op

Mijn doelingstelling is dat een tuin niet elke 7 jaar opnieuw op de schop gaat, maar dat een tuin met de bewoners meegroeit. Met kleine aanpassingen, na bijvoorbeeld zeven jaar of langer, wordt de tuin aangepast aan de nieuwe wensen van de bewoners.
Een mogelijk voorbeeld staat hieronder.


Struintuin

Ontwerp van een struintuin

In het eerste ontwerp is vooral aandacht voor het jonge kind dat vanaf een trap in de woonkamer de zandbak kan inglijden. Er zijn veel speelmogelijkheden (glijbaan, zandbak, sluiphagen, klimstruiken, klimmuur , hut op berghok etc.). Naast de speelmogelijkheden is er ook een border met vaste planten waarin stapstenen liggen die als speel- en looppad door kinderen gebruikt kunnen worden.
Ik heb deze tuin een struintuin genoemd, omdat de kinderen door de tuin kunnen "struinen" en eigen plekken en speelmogelijkheden ontdekken.

Op een aparte pagina heb ik deze struintuin verder uitgewerkt.


Hangtuin

Ontwerp van een hangtuin

De kinderen worden ouder, spelen niet meer in de zandbak en de glijbaan is helemaal passť. Het wordt tijd voor meer rust in de tuin, rust voor de bewoners. In het tweede ontwerp is daarom een verhoogd waterelement met zitbank. De oorspronkelijk zandbak is weggehaald en het terras is vergroot. De boom is een ontmoetingsplek voor de oudere jeugd geworden; een hangplek in de tuin! Ook op de berging is een ontmoetingsplek en dat geldt ook voor in de boom en tussen de heesters


Seniorentuin

Ontwerp van een tuin voor senioren

De kinderen zijn de deur uit. De tuin wordt "teruggegeven" aan de ouders, die nu al wat meer op leeftijd zijn. In het derde ontwerp gaan deze "senioren" genieten van de fruitsnoepjes in hun tuin. De vaste plantenborder heeft plaats gemaakt voor kleinfruit en er zijn verhoogde borders aangelegd waarin groenten verbouwd worden.
Er zijn meer zitplekken gekomen die afhankelijk van het weer worden gebruikt. Het speelhuisje op het berghok is verwijderd en een sedumdak is aangebracht


home 7 april 2013