home

Natuurspeelplaatsen


Springen van de trap.

Kinderen willen graag buiten spelen, in een tuin, of op school of in openbaar groen. Ze kunnen zo spelenderwijs kennismaken met de natuur.
Een buitenruimte met variatie, uitdaging en avontuur, waarin kinderen zelf kunnen bepalen en veranderen, nodigt kinderen uit te bewegen. Buitenspelen is goed om overgewicht tegen te gaan en bevordert cognitieve, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling bij kinderen.
Plekken om een ander te kunnen ontmoeten, ruimte om te kunnen bewegen en gevarieerd groen om helemaal in je fantasie op te kunnen gaan, spreken kinderen heel erg aan. Kinderen die buiten willen spelen wensen open ruimte gecombineerd met dichte begroeiing, reliëf, zand, water, klimbomen, en losse materialen.


Buiten spelen

Het tuinplezier neemt toe als ook de kinderen zich kunnen uitleven in de tuin. Tuinen die kindvriendelijk ingericht zijn nodigen kinderen uit om naar buiten te gaan spelen. Een tuin met variatie, uitdaging en avontuur, waarin kinderen zelf kunnen bepalen en veranderen, nodigt kinderen uit te bewegen.

Plekken om een ander te kunnen ontmoeten met ruimte om te kunnen bewegen en gevarieerd groen om helemaal in je eigen fantasie op te kunnen gaan, spreken kinderen heel erg aan. Open ruimte gecombineerd met dichte begroeiing, reliëf, zand, water, klimbomen, en bijvoorbeeld losse materialen zijn wensen van kinderen die buiten willen spelen.

Enkele voorbeelden van eenvoudige toepassingen voor de inrichting in een privétuin of anders staan hieronder:



Betrekken van kinderen in het ontwerp

Belangrijk is dat de kinderen vanaf de begin actief bij het proces worden betrokken. Ze worden uitgenodigd te laten zien wat zij willen en mee te laten helpen bij de uitvoering en het beheer.
Ook wordt indien mogelijk gebruik gemaakt van materialen en landschapsvormen die eigen zijn aan de omgeving. Voor Zuid-Limburg zijn dat onder andere mergel, silex, kalkgraslanden, hoogstambomen, holle wegen, graften, groeven, heuvels, beken en bronnen.


Ontwerpen van een natuurspeelplaats

Tijdens het ontwerpproces wordt gezocht naar mogelijkheden om natuurlijk ogende speelplekken in het ontwerp op te nemen. Dit kan zijn in privétuinen maar ook op scholen, groene schoolpleinen, buurten en openbare speelplekken. Belangrijk is te inventariseren waar de gebruikers de meeste behoeften aan hebben en wat zijn de natuurlijke uitdagingen in de directe omgeving. In het heuvelland zou je gebruik kunnen maken van de aanwezige bronnen. Kinderen die spelen met water en volwassenen die genietend van de rust toekijken. Mergel om in te verstoppen, te bouwen, te creëren, te onderzoeken en ga zo maar door om zo een stukje geschiedenis bloot te geven. Er zijn teveel mogelijkheden om op te noemen.

Belangrijk is de vraag wat is er aan materiaal aanwezig, wie zijn de gebruikers en waar hebben die behoeften aan.

Een paar voorbeelden vind je om mijn site:



Spelen met water na een regenbui.


home 5 januari 2015
/body>