home

"Struintuin"

Bovenaanzicht.

Ontwerp voor een struintuin

Hieronder heb ik aangegeven hoe een kindvriendelijke tuin eruit zou kunnen zien. Het is een ontwerp, met tekeningen en beplantingsplan. Tevens heb ik een maquette gemaakt om het te verduidelijken. Deze tuin noem ik "struintuin" omdat kinderen tot 12 jaar al struinend door de tuin zelf dingen kunnen ontdekken en doen.

Basis gegevens


Uitgangspunten

De uitgangspunten voor een ecologisch siertuin

 1. Maak milieus in aansluiting op de omgeving waarin (met name inheemse) plantensoorten zich kunnen ontwikkelen.
 2. Ga uit van een gesloten grondbalans.
  Dat wil zeggen geen grond wordt afgevoerd of wordt aangevoerd.
 3. Kies planten in functie van bodem en (micro) klimaat
 4. Zorg voor een gelaagde begroeiing in de tuin
 5. Ga uit van de ecodynamiek van planten (moment van opkomst en afsterven, groeikracht, groeiritme en habitus)
 6. Ga uit van hergebruik en van duurzaam, milieutechnisch verantwoord materiaal.
 7. Gebruik geen kunstmatige toevoegingen als kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
 8. Zorg voor waterretentie en natuurlijke kringlopen
 9. Werk samen met de natuur, dan wordt de tuin onderhoudsvriendelijker.


Ontwerp.

Toelichting op de speelmogelijkheden

Glijbaan en zandbak
Voor het woonkamerraam ligt een glijbaan met daarnaast een zandbak (1,5 m2). De glijbaan is te betreden via een trap vanuit de woonkamer of een trap opzij van de glijbaan. Onder de glijbaan kan men zich verstoppen en dat geldt ook voor de trap in de woonkamer.

Zandbak of modderbak.

Waterreservoir
Tussen zandbak en schuttingafscheiding is een haag en een waterreservoir. Het waterreservoir ligt gedeeltelijk in de grond. Het opgevangen hemelwater kan hergebruikt worden tijdens het spelen en bijvoorbeeld voor het sanitair in huis.

Terras
Het terras, ruim 15 m2, is een verbindingszone tussen spelen dicht bij huis en de speelplekken / borders halverwege de tuin. Het terras kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden: zitten, hangen, tekenen, spelen, fietsen etc.
In de zuid-oost hoek van het terras staat een klimstruik, waaraan een hangmat bevestigd kan worden.

Smalle speelborder
Deze border is 4,5 m2 groot. Hierin groeien bodembedekkende planten die tegen een stootje kunnen. De kale plekken zijn bedekt met versnipperd snoeimateriaal. In deze border staat ook een struik en hierin staan/ liggen stukken boomstam die als stoel en/of stapelmateriaal gebruikt kunnen worden.
Tussen de 2 struiken kan een hangmat opgehangen worden. Een koele plek om terug te trekken, een en ander te onderzoeken op de bodem of iets te bouwen met los materiaal. Achter deze speelborder ligt een klein schuurtje (2 bij 1,5 meter) met daarop een laag hutje. Dat hutje is aan 2 kanten bereikbaar via klimbalkjes die bevestigd zijn aan de muur. De hut is een plek om terug te trekken, samen te zijn, te spelen en te fantaseren.

Grote border
Deze border is 11 m2 groot. Een plek waarin de hoge planten voorrang hebben en dat betekent dat de kinderen via de stapstenen zich mogen verplaatsen in die border.
De boom is ook via stapstenen te bereiken en kan als klimboom dienen.
De border is een verbindingszone, een plek om evenwichtspelletjes te doen en te verstoppen. Het is ook de border waarin fruit staat (appel, zwarte meelbes en rode bes) en waarvan gesnoept kan worden. In deze border staan diverse planten, die geschikt zijn voor de vaas en planten die heerlijk geuren.

Stapstenen in de tuin.

De afscheidingen
Er zijn twee afscheidingen. De buitenkant is een afscheiding gemaakt van houten verticale planken.
Aan de noord- en westkant staat een smalle haag op 50 cm van de schutting vandaan. De ruimte tussen schutting en haag is een ideale loop-, verstop- en speelplek. Drie smalle doorgangen in de haag geven toegang tot de andere tuindelen.
De schutting aan de oostkant kan ook gebruikt worden voor kunst en tekenen aan de muur.

Klimboom. Struinen tussen haag en schuttng.

Samenvattend een kleine tuin met veel mogelijkheden: een "struintuin".


Ecologische waarde van de tuin met groene speelelementen

Voor de volwassenen en kinderen zijn diverse speel- en recreatiemogelijkheden in deze tuin. Naast het vele genieten en ontdekken kan ook fruit geplukt worden en diverse bloemen zijn geurend en geschikt voor een boeket op tafel.
Voor diverse andere organismen is er van alles te halen in deze struintuin.


Meegroei-tuin

De struintuin is de eerste fase van een tuin die meegroeit met de bewoners. Twee andere fasen van deze tuin worden op de pagina over de duurzame tuin verder beschreven.


home 7 april 2013